Klyftpotatis – det bästa receptet

Potatis i klyftor passar till det mesta och speciellt användbart nu när grillsäsongen står för dörren. Här kommer ett recept på de kanske godaste vi har tillagat.

klyftpotatis

(Bild och recept via Recept.nu/Husmorsorna)

Ingredienser

1 kg potatis skrubbade och skurna i klyftor
0.5 dl olja 
  några nypor flingsalt
  Några lite mindre nypor rosmarin (färsk eller torkad)
  Några rejäla tag nymalen peppar
  En stor plastpåse

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader och gör i ordning dina potatisar i lagom stora klyftor.
Det brukar bli ungefär 8 st på en potatis – beroende lite på storlek – lägg alla potatisar i plastpåsen.
Häll på olja, så att alla potatisar är täckta, häll på salt, några nypor rosmarin och riv lite peppar över alltihopa.
Knip ihop påsen med ena handen medan du klämmer på klyftpotatisen med den andra handen och ser till att alla små klyftor får krydda och olja på sig.
Häll ut klyftorna i en ugnsfast plåt där de får plats i ett lager. Inte ligga ovanpå varandra här då blir de inte knapriga!
Skjuts in i ugnen i ca 20-30 minuter beroende på hur snabb ugnen är.
Håll ögonen öppna och så fort du ser att din klyftpotatis har en vacker gyllene färg så är det färdigt.

Njut klyftpotatis med vad du vill – det passar nästan till allt.

Lycka till!

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.