Kai Phat Met

fredagsmys
(Bild: via FruSofie)

Så här års behöver man verkligen något lättlagat på vardagarna. Dels för att det är så vansinnigt mörkt (och man är trött igen, nu när snön försvann) och sen är det så mycket man ska hinna med nu innan jul. Ja, jag antar ni är många som känner igen det där med att slitas mellan jobb, luciatåg och diverse avslutningar här och där.

Här kommer ett gott och enkelt wokrecept hämtat ifrån den superbra boken Fredagsmys skriven av Emma Hamberg och Anette Rosvall.

Kai Phat Met (Mamuang Himaphaan)

Ingredienser för 2 personer

1 msk fisksås
2 msk ostronsås
1/2 dl buljong (kyckling- eller grönsaks- är godast)
1 tsk socker
3 msk neutral olja
1 rejäl näve cashewnötter
1 torkad chilifrukt (eller chilipulver, gärna grovt i bitar)
3 hackade vitlöksklyftor
2 kycklingfiléer skurna i bitar
1/2 röd paprika, finstrimlad
1 morot, skalad och finskuren
1/2 gul lök i klyftor
3 vårlökar, i småbitar

Gör så här:

Börja med att blanda fisksås, ostronsås, buljong och socker i en mugg för sig. Bra.

Hetta upp en wok med olja i och fräs nötterna vackert gyllenbruna. Ställ nötterna åt sidan.

Ner med lite ny olja och i med den torkade chilin, rör om. Ner med vitlöken. Rör om så det fräser och nu börjar du steka kyckling. När allt är genomwokat och klart låter du all kyckling ligga i woken och öser på med grönsakerna. Häll över såsen du blandat ihop också! Rör om och smaka av.

När det smakar ljuvligt häller du över den hackade vårlöken, de rostade nötterna och lite mer chili om du vill ha det.

Häpp klart!

Vi brukar ha nudlar till men det funkar säkert med ris eller något annat också.

Varsågoda att äta!

 

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.