Fredagsmys


Fredag igen och en härligt ledig sådan dessutom!

Idag bjuder jag på ett recept hämtat ur kokboken ”Fredagsmys”. Köpte boken för ett tag sen och vi har provat flera nya och goda rätter så boken kan definitivt rekommenderas!

DSC_0004[1]

Receptet nedan  finns under kapitlet ”Vuxenmys” och är därmed beräknat för 2 personer. Men går ju lätt att dubbla eller trippla om ni är flera som vill fredagsmysa.

Mickes parmesantäckta lax med rödbetsrisotto

Lax med parmesantäcke
300 g laxfilé
1 dl fint riven parmesanost
1 dl cremé fraiche
1 krm cayennepeppar
1 krm paprikapulver
salt och peppar

Rödbetsrisotto
200 g färska rödbetor
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
smör
1 1/2 dl avorioris
0,25 dl vermouth eller torrt vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
1/2 dl riven parmesanost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg din lax i en ugnsfast form. Blanda ihop de övriga ingredienserna och bred dem som ett täcke över fisken. Ställ in i ugnen i ca 20-30 min (tiden beror på hur tjock fisken är).

Nu till risotton. Skala och riv rödbetorna och finhacka lök och vitlök.

Smält smöret i pannan och lägg i lök, vitlök och rödbetor tills de har mjuknat men inte fått färg. Lägg i en liten klick smör till och låt det smälta, nu i med riset och låt det bli blankt av smöret. När allt ris är blankt och rött så häller du på vermouthen, låt den ånga ur helt så att alkoholen försvinner, sänk värmen till ganska låg, den ska bara småputtra. Salta och peppra.

Häll på lite buljong i taget och rör litegrann hela tiden. När buljongen är slut bör riset vara spänstigt men utan kärna. Dra pannan åt sidan och precis före servering lägger du i en liten knopp smör och blandar i parmesanosten. Fisken och riset tar ungefär 20-30 minuter beroende på ugn/spis och blir klara ungefär samtidigt.

Häpp, bara att börja fredagsmysa!

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.