Fläskfilé i glöggsås

Får du en skvätt glögg över nu under julen så kan jag varmt rekommendera att använda den till matlagning. Med ett recept hämtat från Jill Johnssons kokbok Country Cooking så svänger du ganska enkelt ihop en festmåltid. Glögg i mat alltså, vem kunde tro att det var gott?

När du ändå är inne i countrysvängen så kör ett maraton av Jills Veranda och spela denna låten om och om igen vettja. Jag blir i alla fall grymt sugen på att åka till Nashville och hänga på en sån där fin veranda! Måste vara en av årets bästa TV-serier!

1-2015-12-22 16.41.06

Receptet kommer här:

Fläskfilé i glöggsås med sötpotatispuré (4 port)

Ingredienser:

700 g fläskfilé
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
5 dl glögg (vi använde Blossas vinglögg)
1/2 kruka timjan
2 msk potatispuré
1 köttbuljongtärning
2 dl vispgrädde
Maizenaredning för mörka såser
Flingsalt och nymald svartpeppar

Sötpotatispuré

2 sötpotatisar (900 g)
1 dl grädde eller mjölk
2 msk smör
Flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet från hinnor och salta och peppra ordentligt. Hetta upp en klick smör och bryn filén så att den får en fin stekyta. Lägg filén i en ugnsfast form.

Skala och hacka vitlöken och bryn den hastigt i lite smör i samma ej diskade panna som köttet stektes i. Häll glöggen i pannan, låt det fräsa upp medan du rör om så att smakerna från köttet blandas. Häll glöggen i formen, runtom köttet.

Hacka nästan all timjan och strö över köttet. Spara några kvistar till dekoration. Täck formen med folie och ställ in köttet i ugnen tills det har en innertemperatur av 60 grader när du mäter i den tjockaste delen.

Lyft upp fläskfilén på en skärbräda och låt den vila medan du gör klart såsen.

Sila glöggskyn från formen direkt ner i en vid kastrull. Rör i tomatpurén och smula i buljongtärningen. Låt det koka utan lock tills ca 4 deciliter återstår.

Häll i grädden och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Vispa i maizenaredningen och låt det koka upp. Dra kastrullen från värmen.

Skiva fläskfilén, salta och peppra på snittytorna och garnera med resten av timjanen. Servera med såsen och sötpotatispurén.

Sötpotatispuré

Skala och skär potatisen i grova bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker potatisen. Koka potatisen mjuk, cirka 15-20 min. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Värm grädden och mjölken med smöret i så att det smälter. Häll det över potatisen och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Potatisen är ganska söt så snåla inte med saltet.

Servera med en god sallad.

 

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.