Bästa receptet på (saffrans)bullar

Före jul så hittade jag ett nytt recept på saffransbullar när jag surfade runt bland recepten på ICA. De blev fantastiskt saftiga och goda men som vanligt i det här huset så när det väl finns fikabröd så tar det slut alldeles för snabbt. Inför stundande lilla vintersemester så tänkte jag mig på en variant av detta recept men nu utan själva ”lussen” (läs saffranet) i bullarna. Ersätter saffranet med lite kardemumma istället och så i med lite kanel i fyllningen. Har aldrig bakat vanliga bullar med kesella förut men det borde väl gå?

Receptet kommer här:

Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin (smör blir godast!)
2 påsar saffran (á 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl

Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
ägg
pärlsocker

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i två delar.
  5. Kavla ut varje del till en kaka. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt dem sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Nu väntar jag på att bullarna ska jäsa en första gång i denna gamla klenod till matberedare. Har ärvt den efter min mormor och gissningsvis är den från 50-60-talet nångång… men still going strong!

DSC_0013

Resultatet då… jo, bra betyg av killarna här hemma. Saftiga och goda och visst gick det alldeles utmärkt att baka vanliga kanelbullar med kesella.

DSC_0005

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.