Måla med Kalklitir

Jag tror jag är kär, i kalkfärgen från Kalklitir. Så snyggt det blev, och inte allt för svårt att måla med heller.

DSC_0010

Färgen vi valde heter Winter Primo och ser ut ungefär som betong när den torkat. När man beställer färgen kommer den som pulver i en fin påse. Vi handlade den hos webbutiken Homenord och den kom med snabb leverans några dagar senare. En påse pulver vispas ut i 1,7 liter vatten och räcker till 6-10 kvm målat två gånger. Har man en tapetserad vägg så är det nog att rekommendera att grundmåla med vitt innan man ger sig på att måla med kalkfärgen. 
DSC_0014

Men först gäller spackling, slipning och maskering precis som vanligt.

DSC_0012

 Den ena väggen som vi skulle måla var tidigare målad i mörkt grått (se ovan) och där valde vi (dumt nog) att inte grundmåla i vitt först. Om man jämför med väggen vi grundmålat innan så blev resultatet efter två målningar annorlunda. Det mörkt grå lyste igenom så där fick vi faktiskt måla en tredje gång för att få det riktigt bra. Tips är alltså att grundmåla först.

DSC_0015

Sen gäller det att måla på ungefär en tapetvåd i bredd uppifrån och ned, en sektion i taget med en bred bra pensel. Penslar finns oftast att köpa där de säljer färgen. Måla en hel vägg utan paus och bli inte förskräckt över att penseldrag och färg både syns tydligare och är mörkare än ni tänkt. Det blir helt annorlunda när färgen torkar. Det tar ca 2-6 timmar för färgen att torka beroende på fuktighet i rummet sen är det bara att måla en andra gång. Normalt sett ska det räcka med två gånger. På bilden ovan är det målat en gång med kalkfärg.

Här finns en video med instruktioner hur man målar och här och här finns lite mer information om färgen.

Ska flytta in möbler, piffa lite och hinna fota medan det är ljust ute så får ni se resultatet sen.

 Men för er som funderar på att måla om… Kalklitir rekommenderas varmt!

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.