Bänkskiva av betong

Nästan ett år efter att köket blev klart så har vi äntligen gjutit betongskivan till köksön. Tanken var att vi skulle gjort den tidigt i våras men ni vet livet kommer emellan och tiden räcker inte till. För två veckor sedan bestämde vi dock att det var dags.

Först ut blev att tillverka en form att gjuta i av formplywood. Måtten vi behövde var 180 x 90 x 4,5 cm. Vi skruvade fast sidorna av formen (istället för att spika) för att de skulle vara lätta att ta bort sen när betongen brunnit. För att täta springorna och få lite rundade kanter är det smart att dra en sträng med silikon i alla skarvar. Olja in formen med vanlig matolja för att skivan lättare ska släppa. När detta var gjort var det bara att sätta igång och blanda betong, lägg ett jämt lager i botten, sen i med armeringsnät för att konstruktionen ska bli hållbar och sen på med mer betong. Knappt sju stycken 25 kilossäckar finbetong gick det åt.

IMG_6508

Skaka lite på formen och dra sedan med en planka för att jämna till och ta bort ev. överflödig betong. För att få bort eventuella luftbubblor så är det bra att slå lite på formen med en hammare. När man är nöjd är det dags för betongen att stå och brinna. Vattna lite då och då för att inte processen ska gå för snabbt. Vi lät formen stå i två veckor men det går säkert att lyfta den tidigare om man inte har tid att vänta.

När allt är klart kommer det svåra och tunga momentet, att få skivan på plats. Vi bjöd in tre starka kompisar som hjälpte till att lyfta in och vända skivan. Lite nervöst var det faktiskt, vi visste ju inte om skivan skulle hålla. Men se där… det både höll och blev alldeles jättebra! Nu ska det bara lackas så att det står emot köksslitage och tål en sisådär tusen torkningar. 3-DSC_0004

6-DSC_0007

Gillar den lite ruffa känslan och kul att det blev så bra!

5 Kommentarer

 1. sOLLANsays:

  kANONFINT, VAD DUKTIGA NI ÄR

 2. Wow vad snyggt det blev! Vi funderar på att göra samma sak på vår köksö faktiskt så tack för beskrivingen!

  Jättefin blogg du har och nu ska jag kika in hos dig på Insta också :)

  Trevlig söndag!

  • Annicasays:

   Tack! Ja, vi är jättenöjda med hur det blev till slut. Så lycka till!

 3. Louisesays:

  Hej! Grymt snyggt! Jag har nyligen gjort samma grej, fast tänkt ha det som köksbord. Jag undrar lite vad ni behandlade skivan med, hur många lager, och om den funkade bra? :-) Tack för svar!
  Allt bäst
  / Louise

  • Annicasays:

   Hej!

   Använde först en bets, kanske två gånger och därefter en matt lack två gånger.

   Lycka till!
   /Annica

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.